Dutch English German

HistorieBernard Buesink in zijn miniatuur stadje.

 

Modelspoor panorama van Bernard Buesink.

 

Soms loopt een hobby een beetje uit de hand. Bij Bernard Buesink uit Aalten is die zelfs compleet ontspoord. Wat begon met het bouwen van handzame schaalmodelletjes die nog keurig in een vitrinekast pasten eindigde met het Oostenrijkse modelspoor panorama. Een berglandschap van 250 m2 in schaal 1,22.5 in de achtertuin. Compleet met spoorlijn, een stad, wegen, skiliften, bergrivier, een meertje, bruggen etc.. Een paar jaar lang liet Buesink alleen zijn familie en vrienden mee genieten van zijn hobby maar in 1979 heeft Bernard voor het eerst na een tip de modelbaan opengesteld voor publiek. Dit bleek  zo'n succes dat hij samen met het VVV in Aalten heeft besloten om de Zondagmiddag de modelbaan open te stellen voor het publiek. 

Bij het bouwen van alleen een modelspoor baan op schaal 1,22.5 bleef het echter niet. Kort hierna begon Bernard met het bouwen van een nog grotere trein. (zie foto hieronder)  Drie locs waarvan de langste  5,50 m was en zes wagons waarvan één wagon als stofzuiger werkte om het spoor van 300 meter lang schoon te houden was het resultaat.

Hiermee konden de bezoekers  worden rond gereden. Door omstandigheden kwam hieraan echter een eind. Bernard vond het zelf achteraf ook niet zo erg omdat er door de vele media belangstelling soms wel 600 bezoekers op een middag  kwamen. Dit was iets teveel van het goede. Eind 1989 heeft Bernard dan ook het smalspoor lijntje stil gelegd  waarna hij  in 1998 bijna al het materiaal verkocht heeft aan Party Centrum 't Noorden in Aalten. ( Pannenkoekenhuis 't Noorden.)

Hier kunt u tegenwoordig de treinen zien en er weer als vanouds een ritje mee rijden.

 

In 2006 is de laatste trein van Bernard weer rijklaar gemaakt.  Deze reed tot eind oktober 2015 in het bos bij Buesink over een rail van ± 80 meter en kreeg sinds 2013 de naam Bos-Express. Kinderen en volwassenen konden tegen een kleine vergoeding een ritje maken. Helaas moest het grondstuk met de modelbaan worden verkocht waardoor aan deze prachtbaan een eind kwam.

Ramon (de kleinzoon van Bernard) hoopt op een nieuwe mooie plek het levenswerk van opa voort te zetten zodat de passie en grootste hobby van Bernard zal blijven bestaan.