Dutch English German

Info

Het modelspoor panorama Aalten. (gesloten)

Het modelspoor panorama Aalten was Nederlands oudst opengestelde LGB modelbaan in openlucht met een uniek landschap gevormd door Oostenrijks, zuid-Duits, Zwitsers thema vol leuke grappige details. helaas heeft onze modelbaan in oktober 2015 de poort moeten sluiten, Bernard Beusink moest wegens omstandigheden verhuizen en het huis en grond waar onze modelbaan zich gevestigd had, moet worden verkocht. helaas zal de modelbaan in 2016 niet meer geopend zijn.
De toekomst zal onze modelbaan wel weer geopend worden echter op een nieuwe locatie, momenteel zijn wij bezig met het uit denken en ontwerpen van alles in en om de modelbaan heen. we hopen rond eind September bezig te gaan met een nieuw stuk grond.
hebt u nog in de Gemeente goed bereikbaar een mooie locatie voor ons. wij horen dit graag!


Zoals de naam al doet vermoeden is het een modelspoor in een panorama landschap geheel in het thema Oostenrijk, Zwitserland en Zuid Duitsland. U zult zich dan ook echt op vakantie voelen bij een bezoek aan ons. Zo zijn er veel details die de modelbaan laten leven. Zo vindt u ondermeer een heuse stuwdam, stoeltjeslift, kastelen, bewoners en natuurlijk veel treinen. Maar er is ook een grote stad waar veel kleine en grappige details zijn verstopt. U zult bij iedere ronde die u loopt weer wat nieuws ontdekken en zich soms afvragen of dat er al stond. Ook zijn er voor de kinderen veel leuke bezigheden. Zo zijn er een aantal drukknopjes geplaatst waardoor ze o.a. de kabelbaan in werking kunnen zetten of  de H0 trein een rondje kunnen laten rijden. Ook kunt u een speurtocht maken. Deze is leuk voor iedereen en er valt dan ook altijd wat te winnen zoals een mooie foto of een treinritje in onze bos-express,

Deze modelbaan is geopend in 1979 en is een mooie attractie voor de gemeente Aalten.

Het modelspoor panorama is dan ook één van de oudste opengestelde modelbanen van Nederland op deze schaal.

Schaal.

 

Het modelspoor panorama is een modelbaan in een openlucht landschap en gebouwd door Bernard Beusink. Hij heeft er voor gekozen om met verschillende schaal grotes te werken om diepte te creëren maar schaalgrote  1,22.5 ook wel voor kenners LGB formaat is het meest toegepast.  LGB Lehmann Gross Bahn is een Duits modelspoor merk wat ontstaan is in 1968.

 

Onderhoud.

 

In het voorjaar zijn wij altijd weer druk met het schoonmaken van de modelspoor baan. Al het blad verwijderen dat van de bomen afgevallen is en daarna met de hogedrukspuit alle algen van de bergen afspuiten. Daarna kan er begonnen worden met het schilderen van de bergen en wegen. Er worden ook langzaam weer huizen neer gezet. Deze huizen worden iedere herfst onder dak gezet voor de winter. Dit allemaal duurt 2 maanden. Vanaf de opening gaan we weer elke Zaterdag  rond met de stofzuiger om alle kleine blaadjes en zand te verwijderen voor de Zondag. Tegelijkertijd worden ook de huizen afgestoft omdat hier vaak zand tegen aan is gespat door de regen. Iedere Zondag voor 14.00 uur worden nog even wat kleine dingen schoon gemaakt en gecontroleerd en worden tenslotte de treinen  weer op de plek gezet.

 

Smalspoorlijn.

 

Bernard Buesink bouwde ook z'n eigen smalspoorlijn met drie locs en vijf personenwagens en één Shell wagon. Deze reden op een baan van 300 m lang.  Deze baan was aangelegd in de tuin van Bernard Beusink waar hij nu wegens omstandigheden helaas niet meer rijdt. Dit treintje is nu overgenomen door Restaurant-Partycentrum t'Noorden.  Bernard Beusink is nu alleen  nog in het bezit van één stoomloc van 2,80 m lang, Deze stond een aantal jaren stil maar sinds 2005 staat deze trein ook weer op de rails. Hierop kunnen kinderen nu mee rijden samen met een echte machinist . Ook mag uw kind even met de machinistenpet  plaatsnemen op zijn plek zodat u  een leuke foto kunt maken van uw kind.

 

Personeel:

 

Ramon Vreeman:       (beheerder / contact persoon)  Technisch onderhoud / bediening.

Jasmijn Buesink:        (beheerder)  Kassa.

Cristopher Codinach: Technisch onderhoud.


Wessel de Jong:         Machinist smalspoor trein / bediening.
Lars Hoogerbrug:        Machinist smalspoor trein / kassa hulp.